Bejelentkezés (tagjainknak)

Egyesületünk a Magyar Autós Szakmai Szövetség alapító tagja
Egyesületünk a Magyar
Autós Szakmai Szövetség alapító tagja

Külföldi autóvásárlás fórum (index.hu)

ÁLLÁSFOGLALÁS
2005-10-17

Egyesületünk, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete támogatja az értékarányos regisztrációs adó bevezetését Magyarországon, egyetértünk a Pénzügyminisztérium kabinetfőnökének október 14-én elhangzott bejelentésével, amely a használtautóknál is érvényesíteni kívánja az idevonatkozó Európai Uniós szabályokat.

Egyesületünk közel két éve küzd azon cél elérése érdekében, hogy megszűnjön a komoly versenyhátrányt jelentő, az import használt autókat jelenleg is hatályosan sújtó diszkrimináció. A 2004. februárjában bevezetett regisztrációs adó folytatólagosan és következetesen ment ellene az Európai Uniós ajánlásoknak, amelyek kimondják, hogy tilos mindenfajta diszkrimináció még akkor is, ha az csupán "néhány esetben" jelentkezik. Ez a "néhány eset" Magyarországon az eddig eltelt idő alatt nagyságrendileg 40.000.db külföldről behozott használt személygépkocsit érintett, és ezekben az esetekben érvényesült a hátrányos megkülönböztetés az ugyanolyan tulajdonságokkal bíró Magyarországon már forgalomban lévő autókkal szemben.
Az Európai Unió ajánlása kimondja, hogy az alkalmazott eljárásnak garantálnia kell, hogy a más tagállamokból származó importtal szemben semmilyen diszkrimináció nem merül fel, és nem helyezik mesterséges versenyelőnybe a belföldi terméket.
Az Európai Unió alapszerződés 90-es cikkelyének első bekezdése kimondja, hogy a használt autóra kivetett regisztrációs adó összege nem haladhatja meg azt a szintet, amennyit a hasonló belföldi autó árából az egykor befizetett adó tesz ki.
Egyesületünk ezzel kapcsolatosan 2004 januárja óta több alkalommal is javaslatot nyújtott be a Pénzügyminisztériumnak. Ezek alapján egy európaibb, költségvetési bevételeket hozó, a környezetvédelmet támogató, vállalkozó barát, és a vevők érdekeit is figyelembe vevő törvényt lehetett volna hozni. Sajnos az elmúlt két alkalommal ez nem történt meg.
Ezért is üdvözöljük a kormány állásfoglalását ebben a kérdésben, és biztosak vagyunk abban, hogy a parlamenti szakaszban a képviselők is megszavazzák a kormány által benyújtott értékarányos regisztrációs adó törvényt. Ennek következtében munkahelyek fognak keletkezni és a magyarországi használt autó árak Európai Uniósakká válnak.
Így elkerülhetővé válhatnak annak a vizsgálatnak a súlyos anyagi és erkölcsi következményei, amelynek a megkezdéséről szintén október 14-én értesítette az Európai Bizottság a magyar kormányt, és a közvéleményt annak eddigi rossz gyakorlatát átfogó ellenőrzés alá véve!

Megköszönjük az Európai uniós vám és adóügyi biztosnak, Kovács László Úrnak az ebben a kérdésben immár egy éve következetesen kifejtett, aktív munkáját.

Budapest 2005 10. 17. Tisztelettel:

Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete Elnöksége