Bejelentkezés (tagjainknak)
E-mail:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Tagnak jelentkezem

Google
 
Egyesületünk a Magyar Autós Szakmai Szövetség alapító tagja
Egyesületünk a Magyar
Autós Szakmai Szövetség alapító tagja
 
 
 
 
 
Külföldi autóvásárlás fórum (index.hu)
 
 
KÖZLEMÉNY a kilométerórák és a közvélemény manipulációjáról
2016-07-25
Forrás:

Mindennek után  álláspontunk szerint az elmúlt napokban a sajtóban megjelent nyilatkozatokban szerepelő  90%-os km óra manipulálási arány teljesen légből kapott. Tudomásunk szerint ilyen reprezentatív felmérés, amely alá bevonták a belföldön átruházásra kerülő használt-autók, vagy akár csak az importból származó autókat, nem történt. Ezért tisztelettel megkérjük a szakmai szervezeteket, szakértőket, és mindenki mást aki érintett az ágazatban, hogy a jövőben csak és kizárólag olyan számokról vagy arányról nyilatkozzanak a manipulált kilométerek tekintetében, amelyek alá vannak támasztva. Ennek hiányában csak a véleményüket fogalmazzák meg, amelyből sokféle van. Mi is így teszünk, amikor azt állítjuk, hogy a fenti mértékeknél nagyságrendileg kevesebb esetben fordul elő a kilométerórák visszatekerése és a tendencia egyértelműen csökkenő.

A külföldről behozott használt autók egy jelentős része valójában nem legális kereskedőkön, vállalkozásokon keresztül kerül be az országba ezért ezen autók esetében lényegesen nagyobb eséllyel fordulhatnak elő kilométeróra és más jellegű manipulációk. Mint a legális szféra képviselői hangsúlyozzuk, hogy amennyiben nem legális használt autó kereskedőtől, vállalkozástól vásárol valaki használt autót akkor nem illetik meg szavatossági és fogyasztói jogok és amennyiben a csalás utólag kiderül akkor nagyon kevés esélye van a kártérítésre. Ellenben a legális autó kereskedőnek kötelező felelőséget vállalni az általa eladott használt autóért amiben a km futás teljesítmény valódisága is bele értendő.

A vásárlóknak emiatt különösen nagy figyelemmel kell eljárniuk, hogy a fogyasztói jogaik ne csorbuljanak. A vásárlás során alapvető fontosságú megbizonyosodni az eladó jogállásáról, az eladó gépkocsi tulajdonviszonyáról.

 

Ezen nyilatkozatunkkal  nem kívánjuk bagatellizálni a fennálló problémát, de a pánik hangulat keltését, amely gazdasági érdekeket álcáz nem kívánjuk támogatni.

Úgy látjuk, hogy elindult egy pozitív folyamat az autókereskedelem megtisztulásának érdekében, ebben a hivatalos szervek,  média és a legális szférában dolgozó autókereskedők is együttműködnek. Természetesen az MGOE a jövőben is támogatni fog minden olyan ésszerű javaslatot amely tovább fehéríti a gazdaság ezen területét és csökkenti az illegális autó kereskedelmet, mert meggyőződésünk, hogy a legális kereskedések döntő többsége az ügyfelek érdekeit maximálisan szem előtt tartva, jogkövető magatartást tanúsítanak.

 

2016-07-25

MGOE elnöksége