Közlemény: gépjármű értéke alapján adózás

Forrás: 

Egyesületünket levélben tájékoztatta az Európai Unió Adó- és Vámügyi Bizottsága a Magyar Kormánynak a regisztrációs adó témakörében júliusban átadott újabb figyelmeztető levele tartalmáról:

„A Magyarországon a gépjárművek regisztrációs adójára alkalmazandó jogszabályok 2006. január 1-én hatályba lépett módosításának vizsgálata után a Bizottság úgy határozott, hogy kiegészítő figyelmeztető levelet küld a Magyar Köztársaságnak, amelyben megkérdőjelezi a regisztrációkor fizetendő adó összegének csökkentése érdekében alkalmazott adócsökkentési skálát.”

A kiegészítő figyelmeztető levelet 2006. július 4-én küldték el Magyarországnak. Magyarországnak a levél kézhezvételétől számítva két hónap áll rendelkezésére a Bizottság által kért információk elküldésére.”

Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a magyar szabályozás még mindig nincsen összhangban a 4 éve már érvényben lévő, vonatkozó európai ajánlással (TAXUD 255/02). A válaszadási határidő a napokban járt le, s remélhetőleg olyan intézkedésekről tájékoztatták az illetékes Biztosságot, amely segíti az állampolgárokat modern, biztonságos, környezetbarát autóhoz motorkerékpárhoz jutni, jobb helyzetbe hozza a gazdaság ezen részében dolgozókat és harmonizál az Unió elvárásaival.  

 

A jelenlegi szabályozás legfőbb hiányossága amelyet már többször kifogásolt  Egyesületünk, egybehangzik  európai adó- és jogi szakértők sajtóban is megjelent véleményével is,  miszerint:

 

- a Magyar Kormány a jelenlegi szabályozásban csak a gépjármű(személygépkocsi motorkerékpár) korát kívánja meghatározni, holott az EU idézett ajánlása a gépjármű ÉRTÉKE alapján történő adózásra szólít fel!

 

A szakértők azt is kifejtették - e levél tartalmát nem ismerve, de láthatóan azzal teljesen egybehangzóan  -, hogy nem csak az ezt megelőző időszaka (2004.02.01-2005.12.31.) volt rossz a regisztrációs szabályozásnak, amíg  nem volt életkor szerint az adóalapból avultatás, hanem a 2006.01.01-től bevezetett, jelenleg hatályos sem elfogadható, hiszen csupán az életkor alapján alkalmazott csekély és ténylegestől lényegesen kisebb értékcsökkenés NEM alkalmas a jármű közel valós értékének a meghatározására!  Márpedig a gépjármű értéknek megállapítását kell biztosítania magyar szabályozásnak is, s nem csupán az életkorát! Meglepő és érthetetlen, hogy az életkórtól függő értékcsökkentési táblázat nem lett bevezetve a használt motorkerékpárokra holott erre nyomatékosan felhívta a figyelmet az Unió,2005 október 14 keltezett levele amely nyomására készítette el a PM a jelenleg hatályos törvényt amelyet az Országgyűlés múlt évben elfogadott.

 

A helyzet megoldása egy érték alapú adórendszer bevezetése, amelynek kidolgozásában Egyesületünk szakmai segítséget nyújt a PM részére, amennyiben erre felkérés érkezik. Ugyanakkor e szükségszerű módosítás késedelme további terheket jelent költségvetésnek, hiszen a várható kifizetések a jogtalanul beszedett adó miatt, a jelenlegi  15-16 milliárd forintról tovább növekednek.

 

Ennek ismeretében várjuk a PM álláspontját e tárgyban, hiszen mint ismeretes az EU Bizottsága részéről a kérdés tisztázására rendelkezésre álló határidő a napokban lejárt. A PM azonban mindeddig nem hozta nyilvánosságra a Brüsszelbe küldött válaszát.

Dunakeszi, 2006.09.14
MGOE

Oszd meg ezt a cikket!