Akár 10 százalékkal is emelhetik áraikat idén a német autógyártók

A nyersanyagok árának folyamatos drágulása jelentős áremelkedéshez vezethet az új autók piacán.

Egyre komolyabb gondot jelent a német feldolgozóipar számára a különféle nyersanyagok magas ára, valamint a szállítási költségek gyors emelkedése. Ennek következtében több vállalkozás is kénytelen emelni az árait, hogy továbbra is képes legyen fenntartani a nyereséges működést.

Erről számolt be a Handelsblatt német napilapnak Robert Friedmann, az egyik legnagyobb szereléstechnikai vállalat, a Würth-csoport igazgatótanácsának elnöke is. Friedmann elmondta, hogy az alapanyagok piacán tapasztalható feszültségeknek köszönhetően azzal kell számolni, hogy termékeik további 5-15 százalékkal fognak drágulni még az idei évben.

Nincsenek egyszerű helyzetben a gyártással és termeléssel foglalkozó cégek, ugyanis az egyik leggyakrabban használt ipari fém, a réz ára 50 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben, a kőolaj 60 százalékkal lett drágább, míg a nemzetközi tengeri szállítmányozásban már 17. hete folyamatosan emelkednek a fuvardíjak.

Az áremelkedés a gazdaság szinte valamennyi szektorát érinti, így az autóipart sem jelent kivételt. A folyamatosan erősödő kereslet mellett jelen pillanatban a globális mikrochip-hiánynak köszönhetően a kínálat meglehetősen szűknek mondható. Ez pedig lehetőséget biztosít a gyártók számára, hogy jelentősen emeljék áraikat, ami azt jelenti, hogy Németországban az új autók 4-10 százalék körüli drágulásával kell számolni – derül ki a Handelsblatt összeállításából.

 

MTI

Oszd meg ezt a cikket!