Az EU támadja a regisztrációs adót 

Forrás: index.hu 

Kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gépjárművek adóztatásával kapcsolatosan, mivel a jelenlegi szabályozás ellentétes az uniós alapszerződés egyes pontjaival. Kovács László adóügyi biztos elmondta, hogy a tagállamoknak ugyan jogukban áll regisztrációs adót kivetni, de ennek mértékét úgy kell megállapítaniuk, hogy ne tegyenek különbséget a hazai és a többi EU-tagállamból származó termékek között.

Kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gépjárművek adóztatásával kapcsolatosan, mivel a jelenlegi szabályozás ellentétes az uniós alapszerződés egyes pontjaival. Kovács László adóügyi biztos elmondta, hogy a tagállamoknak ugyan jogukban áll regisztrációs adót kivetni, de ennek mértékét úgy kell megállapítaniuk, hogy ne tegyenek különbséget a hazai és a többi EU-tagállamból származó termékek között 

Magyarország a regisztrációs adóval jelenleg megsérti ezt az alapelvet, mivel az összeg megállapításánál nem veszi figyelembe az importált használt autók valódi értékét, csak a környezetvédelmi besorolást, a motor lökettérfogatát és az üzemanyag típusát. Ezzel viszont előnyös helyzetbe hozza a belföldön újként forgalomba helyezett használt autókat, mivel ezeknél az értékcsökkenés arányában az adótartalom is kisebb lesz. Ráadásul a használt importautókra az ÁFA-bevételeket pótolandó 25%-kal magasabb tételeket vetnek ki, mint az újonnan behozott, és itthon forgalomba helyezett autókra, ami szintén ellentétben áll a különböző tagállamokból származó termékek közti egyenlőség elvével. 
A kötelezettségszegési eljárás során a magyar kormány először hivatalos figyelmeztető levelet kap, amelyben felhívják figyelmét a problémára, és választ kérnek. Amennyiben nem érkezik kielégítő válasz, úgy az Európai Bizottság az ügyet bíróság elé is viheti. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a regisztrációs adó jelenlegi formájában már nem működhet sokáig: a kormányzat, bármely párt is vezesse azt, kénytelen lesz az importált használt autókra alacsonyabb adótételeket kivetni. Legfeljebb annyi haladékot kaphat az ügy, amíg az Európai Bizottság eljárását lefolytatják.

Oszd meg ezt a cikket!