Az Európai Parlament is megszüntetné az autók regisztrációs adóját

Forrás: mediatica.ro 

A strasbourgi székhelyű Európai Parlament (EP) kedden úgy döntött, hogy támogatja az Európai Bizottság (EB) javaslatát a gépjárművek regisztrációs adójának fokozatos megszüntetéséről, illetve az adónem átalakításáról.

Kovács László adóügyi biztos kezdeményezése szerint a tagállamok 5-10 éven belül radikálisan módosítanának a regisztrációs adón – amely nem minden tagországban ismert –, és a járművek adóját egyre inkább a környezetszennyezés mértéke határozná meg. 
Az EP egyértelműen a regisztrációs adó 10 éves kifutását választotta, időt adva a kormányoknak az új rendszerre történő átállásra. Míg Brüsszel (vagyis az Európai Bizottság) csupán a széndioxid-kibocsátás mértéke szerint adóztatna, az Európa Parlament egyéb környezetszennyezési faktorokat is figyelembe venne – így a gépjármű fogyasztását és nitrogén-dioxid kibocsátását is, vagyis "honorálná" adófizetéskor az autó környezetbarát jellegét. 
A regisztrációs adó megszűnése azzal az előnnyel is jár, hogy az autó exportja vagy tulajdonosának más tagállamba költözése esetén elkerülhető lenne a kettős adóztatás. 
Az EB és az EP egyetértése korántsem garantálja a javaslat elfogadását minden országban. Több tagállam is ellenzi a javaslatot, köztük Dánia, ahol a regisztrációs adó meghaladja a jármű forgalmi értékét – tudta meg a Független Hírügynökség brüsszeli tudósítója

Oszd meg ezt a cikket!