Az ukrán háború komoly hatással lehet az újautó-eladásokra

Piaci elemzők szerint az orosz invázó tovább súlyosbíthatja a globális chiphiány miatt kialakult helyzetet.

Ukrajna orosz inváziója jelentős kockázatot jelent a gépjárműeladások idei fellendülésére nézve – állapította meg közös előrejelzésében két autóipari tanácsadó cég, az amerikai J.D. Power és a brit LMC Automotive. A két vállalat 400 ezerrel 85,8 millió darabra csökkentette globális autóeladási előrejelzését, ugyanis úgy látják, hogy a kőolaj- és alumíniumárak további emelkedése számos vevőt eltántoríthat attól, hogy új autót vagy kisteherautót vásároljon magának idén.

Jeff Schuster, az LMC Automitive vezetője elmondta, a már így is meglehetősen bizonytalan helyzetet tovább súlyosbítja az ukrán háború. A konfliktus súlyossága és hossza ugyanis jelentős hatást gyakorolhat az új autók kínálatának alakulására, illetve a járművek árára is.

eladásra váró új BMW-k

Azt követően, hogy Oroszország a múlt héten megtámadta Ukrajnát, a kőolaj világpiaci ára csütörtökön – 2014 óta először – 100 dollár fölé emelkedett, a Brent olajért – a magyar üzemanyagárak szempontjából is ez az irányadó – pedig 105 dollárt kértek hordónként.

Az autóipar továbbra is próbál kilábalni a globális chiphiány jelentette gödörből. A kulcsfontosságú félvezetők ellátásában tapasztalható nehézségek következtében szinte minden gyártó kénytelen volt csökkenteni a termelésének volumenét, és bizonyos modelleket előnyben részesíteni, hogy megpróbálják ellensúlyozni a chiphiány negatív hatásait.

Thomas King, a J.D. Power elnöke szerint az ellátási lánc folyamatos problémái, valamint az autógyártók gyártási kiesése is azt eredményezi, hogy rövidebb távon biztosan nem várható javulás a kialakult helyzetben. A két cég továbbra is úgy véli, hogy a tavalyi évhez képest a személy- és kisteherautó eladások mintegy 5 százalékkal fognak emelkedni 2022-ben.

 

Forrás:

Automotive News Europe

Oszd meg ezt a cikket!