Egységesül és egyszerűsödik az eredetiségvizsgálat

Forrás: gondola.hu 

Egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgálóállomásoknak a jövő évtől egységes feltételeket kell alkalmazniuk a jelenleg alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

A hatósági ügyintézés egyszerűsítését és gyorsítását célozza továbbá az úgynevezett "egyablakos", illetve elektronikus ügyintézés lehetőségének bevezetése. A műszaki vizsgálat és az eredetiségvizsgálat egyaránt elvégezhető lesz a megfelelő technikai feltételekkel ellátott tanúsító szervezetek vizsgálóállomásain, az előzetes eredetiségvizsgálatért fizetendő díj összege változatlan marad. A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének elengedhetetlen feltétele az Nemzeti Közlekedési Hatósággal kötött érvényes hatósági szerződés. A vizsgálóállomások közvetlen informatikai kapcsolatban lesznek a központi rendszerrel, az egységes informatikai alkalmazás segítségével pedig egyszerűbbé válik a vizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció.

Az előzetes eredetiségvizsgálatot elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt vezették be 1998-ban, a vizsgálat 2004-től működik hatósági eljárás keretében. A bevezetést követően jelentősen csökkent a gépjármű-lopások száma. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala mintegy 4.500 hatósági feljelentést tett az elmúlt öt évben az eredetiségvizsgálati eljárás során felfedezett hiányosságok miatt, bűncselekmény gyanújával.

Oszd meg ezt a cikket!