Elszállnak az autóárak: vigyázzon a trükkökkel!

Forrás: privatbankar.hu 

A hazai autópiac szereplői szerint nagymértékben drágulhatnak az év derekára az autók; a kereskedők januárban mintegy 52 százalékos forgalom-visszaesést könyvelhettek el.

Az elmúlt hónapban mindössze 5953 új gépkocsit helyeztek forgalomba, míg egy évvel korábban 12 492 kapott rendszámot. A nagymértékű visszaesés ugyanakkor átrendezte a márkák sorrendjét is, hiszen a hagyományosan piacvezető Suzuki a harmadik helyre szorult, 71 százalékot meghaladó eladáscsökkenéssel. A piac átlagával ellentétben a Suzukit nem csupán a pénzügyi válság és a korábbinál összehasonlíthatatlanul nehezebben megítélt hitelek rengették meg, hanem az is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már nem teszi lehetővé a nulla önerővel tíz évre adott hiteleket. Ráadásul az sem szokványos, hogy több Audi került forgalomba, mint Kia, és hogy csaknem annyi Mercedes kapott rendszámot, mint ahány Citroën.

A forgalom jelentős zuhanása akkor következett be, amikor csaknem minden márka 15–30 százalékos kedvezménnyel kínálja egyes modelljeit, hogy apassza meg sem mozduló készletét A lap értesülései szerint ugyanakkor egyes márkák manipulálják a listaárakat, vagyis most magasabb összeget tüntetnek föl alapárként, hogy jobban mutasson a kedvezmény. Szakértők azt tanácsolják a vevőknek, próbálják megszerezni a néhány hónappal korábbi árlistákat.

Egyes piaci szereplők azonban néhány hónapon belül biztosra veszik az autóárak soha nem látott emelkedését.

Érvelésük szerint a forint erősödésére nem lehet építeni, és arra sem, hogy a kormány támogassa a tízévesnél idősebb gépkocsik cseréjét. A mostani, még erős forintért vásárolt készlet kifutása után a szállítmányok már az új árfolyamon érkeznek be. Ám a gyári árak is emelkednek majd, mivel a legtöbb gyártó csökkentette idei termelési terveit, tehát a kisebb mennyiségben beszerzett részegységekhez, alkatrészekhez is drágábban jutnak.

A kereskedők is sokat veszítenek korábban felvett svájcifrank-alapú hiteleik miatt, az autókereskedő cégek akár 40 százaléka is megszűnhet az idén - olvasható a Világgazdaságban. Igen sok vállalkozást hirdettek meg eladásra a közelmúltban, ám manapság csak a legjobb helyen lévő, nagy ügyfélkörrel rendelkező egységek számíthatnak vevőre.

Oszd meg ezt a cikket!