Ennyit kell félretenni a kötelezőre a piac legkelendőbb modelljeinek esetében

A Suzuki modelljei augusztusban is kapósak voltak.

2021 augusztusában 9644 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon a Datahouse adatai alapján. A két legnépszerűbb modell a Suzuki logóját viseli, a harmadik helyen viszont változás történt, a Dacia Dusternek ugyanis sikerült beugrania a Fiat 500 elé. A Bank360 annak nézett utána, hogy mennyibe kerül a kötelező és a CASCO újonnan kötve a legkeresettebb magyarországi kocsikra.

A Vitarából 6122 példány talált gazdára augusztusban, míg az SX4 S-Cross esetében 4225 darabról számolt be a gyártó. Utóbbitól nem sokkal maradt el a Duster 3803 személygépjárművel, a TOP 10-be még a Fiat 500, a Škoda Octavia, a KIA Ceed, a Toyota Corolla, a Jeep Renegade, a Ford Tourneo Custom és a Suzuki Swift fért be.

Suzuki Vitara

Mennyibe kerül a kötelező ezeknél az autóknál?

A kisebb teljesítményű járművek esetében kevesebbet kell a kötelező biztosítás éves díjára fizetni. Az üzembentartó jellemzői szintén növelhetik vagy csökkenthetik az éves díjat, illetve a korábbi káresemények is befolyásolják azt. A díjkalkulációk során a Bank360 munkatársai minden esetben egy 40 éves budapesti férfit vettek alapul, akinek 19 éve lett meg a jogosítványa, és még nem okozott kárt, emellett pedig CASCO biztosítást is köt.

A paraméterek megadása után az jött ki, hogy 40 000 forint alatt már csak a Fiat 500 esetében lehet kötelezőt kötni a legolcsóbb ajánlat esetén is, a Duster és az Octavia ezt már meghaladja, de az évi 80-90 ezer forintot náluk sem szárnyalja túl a biztosítási összeg. A két Suzuki esetében pedig már majdnem 50 ezer forint a kötelező legalacsonyabb ára, esetükben a fizetendő biztosítási díj a 100 ezer forint feletti összeget is elérheti.

Dacia Duster

Mi a helyzet a CASCO-val?

A szakemberek ugyanazt a példatulajdonost feltételezték, mint a kötelező biztosítás díjainál, emellett pedig azt is, hogy a KGFB bonus/malus fokozat a legmagasabb B10-es, és a CASCO bónusz fokozat is az elérhető legmagasabb.

Nagy eltérések nem voltak tapasztalhatók, a legalacsonyabb ajánlat szinte minden modell esetében 60 ezer forint körül mozog, a Duster viszont kakukktojás, annak a CASCO-ját jóval olcsóbban, évi 40 ezer forint alatt lehet megkötni. A legnagyobb mértékben a Škoda Octavia díja emelkedik a kevésbé kedvezőbb ajánlatok felé haladva.

Oszd meg ezt a cikket!