Így vetnek véget a nepperek trükközésének a műszakik kapcsán?

Új fejlemények a vesztegetéssel gyanúsított Mozaik utcai vizsgáztatók ügyében

2020. július 7-én a hatóság emberei rajtaütésszerűen lecsaptak az egyik legismertebb hazai vizsgaállomásra, a budapesti Mozaik utcai központra. Akkor összesen 20 hivatali személyt (12 műszaki vizsgabiztost és 8 irodai alkalmazottat) állítottak elő vesztegetés, korrupció és más bűncselekmények gyanújával. Az engedély nélküli kereskedők azonban továbbra is folytatják tevékenységüket, megnehezítve a becsületesen dolgozó autókereskedők életét. Az ország legnagyobb műszaki vizsgaállomásán május 31-én életbe lépő új intézkedések célja, hogy felszámolják a nepperek trükkjeit.

A csaknem egy évvel ezelőtti razzia óta eltelt időben szinte a teljes Mozaik utcai vizsgabázis személyzete kicserélődött. A megvesztegetésért felelős nepperek ellen viszpnt nemcsak megszüntették a büntetőeljárást (vélhetően egy vádalku részeként), de szabadon folytathatják működésüket, amivel még tovább nehezítik a becsületes kereskedők helyzetét. Teszik mindezt úgy, hogy amint a közlekedésfelügyelet online rendszerében megjelennek az új vizsgaidőpontok, valótlan adatokat használva azonnal lefoglalják, kisajátítják a lehető legtöbb időpontot.

Ezt követően megvárják, míg felbukkan egy új ügyfél. Miután nyélbe ütötték az üzletet, a korábban lefoglalt vizsgaidőpont fals adatait kicserélik a valóban vizsgáztatni kívánt autó adataival. Ha viszont nem sikerült új kuncsaftot találni, egyszerűen nem jelennek meg a lefoglalt vizsgaidőpontban. Sőt, a foglalást sem törlik, amivel értékes helyeket vesznek el a becsületesen tevékenykedő kereskedők elől. Ennek köszönhetően pedig sokszorosára nőttek a várakozási idők.

műszaki vizsgabiztos egy autó átvizsgálása közben

„Jelenleg Budapesten a legrosszabb a helyzet, ahol nagyságrendileg 45 napos várakozási idővel kell kalkulálni. A Pest megyei lassan kezd hasonlítani a budapestihez, így most már ezen az öt helyszínen is nagyjából 38-43 napra lehet időpontot foglalni. Ráadásul a főváros leterheltsége miatt már országszerte is folyamatosan romlik a helyzet, és 35-40 napos várólisták alakultak ki” – fejtette ki Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke.

Budapest Főváros Kormányhivatalának legfrissebb adatai alapján 2020 áprilisában és májusában összesen 4286 darab autó vizsgáztatására került sor a Mozaik utcai bázison, amelyek közül mintegy 90 darab nem felelt meg a műszakin. Ezzel szemben az idei év megegyező időszakában csupán 2351 gépjármű vizsgázott, és 217 darabot találtak alkalmatlannak.

„A vizsgaszámok csökkenésének oka egyrészről a járványhelyzet, másrészről bizonyos ügyfelek fegyelmezetlen magatartása, amely következtében csak az elmúlt három hónapban 4255 alkalommal nem jelentek meg a vizsgasorokon a járművekkel a bejelentés ellenére” – árulta el Nyerges Zoltán, a kormányhivatal szóvivője.

Vagyis áprilisban és májusban csak fele annyi autó vizsgázott, és több mint kétszer annyi bukott meg, mint egy évvel korábban. Pedig akár 6500 autó, tehát a 2019-eshez képest másfélszer annyi is levizsgázhatott volna, ha mindenki megjelenik az általa lefoglalt időpontban. Ez egyértelműen a nepperek trükközésének köszönhető. Egyes vélemények szerint a visszaesésben az is közrejátszik, hogy a rutinos, de korrumpálható vizsgabiztosok helyét olyan tapasztalatlan vizsgabiztosok vették át, akiknek időre van szükségük, hogy kellően beletanuljanak a vizsgáztatás folyamatába.

A kialakult helyzet orvoslására a fővárosi kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztálya munkaszervezési és informatikai reformokat is végrehajtott. A legújabb, május 31-től életbe léptetett fejlesztés lényege, hogy megszüntették a foglalás véglegesítése után az adatok módosításának, így az alvázszám átírásának lehetőségét. Ezzel párhuzamosan a személyautók esetében az időpontfoglalás véglegesítéséhez a kormányhivatal e-mail címére a foglalást követően 1 munkanapon belül el kell küldeni az érintett jármű adásvételi szerződésének és forgalmi engedélyének másolatát is. Ezzel kívánják elejét venni az időpontokkal való további trükközésnek, egyúttal ettől várják, hogy a várakozási idő ismét elfogadható szintre csökkenjen.

 

Napi.hu

Oszd meg ezt a cikket!