Jelentős létszámleépítésre készül a Ford Európában

Az amerikai cég befejezi az autógyártást egyik németországi üzemében.

A Ford szerdán bejelentette, hogy az évtized közepén megkezdi az elektromos járművek gyártását Valenciában, ám ez jelentős létszámleépítéseket von majd maga után.

A másik esélyes jelölt a németországi Saarlouis-ban található üzem volt. Végül a vállalat úgy döntött, 2025-öt követően befejezi a Focus gyártását és leállítja az autógyártást a létesítményben. A Ford alternatív lehetőségeket fog keresni a gyár további hasznosítására, ám az sem kizárt, hogy eladják az üzemet egy másik gyártónak – erősítette meg a Stuart Rowley, a Ford of Europe elnöke.

A Valenciában és Saarlouis-ban dolgozó alkalmazottakkal közölték, hogy rövidebb távon jelentős létszámleépítéssel kell számítani, mivel a Ford a tisztán elektromos autókra kívánja helyezni a hangsúlyt – fejtette ki Rowley. Egyúttal kihangsúlyozta, a realitás az, hogy az elektromos járművek gyártásához kevesebb emberre lesz szükség.

Ford Focus ST Line

A Ford jelenleg 6000 embert foglalkoztat Valenciában és 4600 embert Saarlouis-ban. A mostani bejelentés értelmében a Ford kölni telephelyét nem érinti a létszámcsökkentés. Rowley sem számadatokat, sem időkeretet nem közölt a létszámcsökkentéssel kapcsolatban. A valenciai gyárban jelenleg a Kuga, a Galaxy és az S-Max modellek készülnek.

A saarlouis-i üzemet már régóta veszély fenyegeti a magas gyártási költségek, valamint a kompakt hatchback modellek iránti kereslet visszaesése miatt. A létesítmény 2017-ben egy 600 millió eurós beruházás keretében újult meg, hogy alkalmas legyen a jelenlegi Focus gyártására.

A Ford azt is nyilvánosságra hozta, hogy Németországban az erőforrásokat Kölnbe összpontosítják, ahol egy új, a Volkswagen MEB elektromos padlólemezére épülő SUV gyártása fog megkezdődni 2023-ban.

 

Forrás:

Reuters

Oszd meg ezt a cikket!