A konnektorról tölthető autók eladásai először nyomták le a dízeleket Európában

Ennek ellenére a legnépszerűbb modell zsinórban második hónapja a Dacia Sandero lett.

Először fordult elő, hogy a tisztán elektromos (BEV) és plug-in hibrid (PHEV) járművekből több fogyott Európában, mint a dízelekből – derül ki a JATO Europe augusztusi értékesítési statisztikáiból.

A hálózatról tölthető járművekből összesen 151 737 darabot adtak el a kontinensen, amivel 21 százalékos piaci részesedést birtokolnak. Ezzel szemben dízelből 141 635 darab fogyott, ami a teljes piac 20 százalékát jelenti. Annak ellenére, hogy a villanyhajtással rendelkező járműveknek először sikerült megelőznie a dízeleket, az eladási adatokat figyelembe véve mégsem az idei augusztus számít a konnektoros autók legjobb hónapjának.

Továbbra is a benzines kocsik uralják a piacot 56 százalékos részesedéssel, ám ez az eredmény folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Az elektromos autók értékesítésében tapasztalt hatalmas növekedést jól mutatja, hogy 2021 januárjától augusztusáig a BEV és PHEV modellekből összesen 1,32 millió darabot adtak el, ezzel szemben 2020 azonos időszakában mindössze 158 300 darabot értékesítettek. A tisztán elektromos autók között augusztusban a Volkswagen ID.3 volt a legkelendőbb, mögötte a Tesla Model 3 és a VW ID.4 végzett.

A konnektoros hibridek között a Ford Kuga crossover végzett az élen, a második helyen a Mercedes GLC zárt, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a BMW 3-as szériájának hálózatról tölthető verziói állhattak fel.

személyautó-eladások piaci részesedése a meghajtás alapjánAugusztusban összesen 713 714 darab új autót helyeztek forgalomba Európában. Ez 18 százalékkal alacsonyabb, mint 2020-ban, és 33 százalékos csökkenés 2019-hez képest. 2014 óta ez a legalacsonyabb augusztusi eredmény. A csökkenés egyértelműen a globális chip-hiánynak köszönhető, amely a legtöbb új autó esetében jelentősen megnövelte a várakozási időt. Így rengeteg vásárló dönt inkább használt autó vásárlása mellett.

A chip-hiány jelentette nehézségek ellenére a Dacia Sandero továbbra is kimondottan sikeresen menetel. A Renault román márkájának kedvező árú újdonságából 14 961 darab fogyott, így az egymást követő második hónapban is a legnépszerűbb modell lett Európában.

A második pozícióban a Volkswagen Golf végzett 13 664 eladott darabbal, míg harmadikként az Európában a 2021-es Év Autójának választott Toyota Yaris állhatott fel 12 594 példánnyal.

 

Forrás:

Carscoops

Oszd meg ezt a cikket!