Magyar Autóklub: esélytelen minden autót leműszakiztatni határidőre

Közel egymillió gépjárművet kellene kevesebb mint egy hónap alatt levizsgáztatni.

Június 30-án lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kapcsán meghirdetett moratórium, vagyis kevesebb mint egy hónap maradt a lejárt műszaki vizsgák megújítására. Eddig a pontig közel egymillió autót kell levizsgáztatni, ami Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese szerint lehetetlen feladat, ugyanakkor a vizsgaállomások mindent megtesznek.

A szakember elmondta, bár a hatóságok már hónapokkal ezelőtt elkezdték a lakosság tájékoztatását, hogy mindenki időben újítsa meg autója lejárt műszaki vizsgáját, ennek ellenére sokan mégis csak most jelentkeznek.

Sipka Gábor hozzátette, a Magyar Autóklub negyvennégy helyszínen vizsgáztat országszerte, és a megnövekedett forgalomnak köszönhetően hosszabbított nyitvatartással és extra műszakokkal készülnek. Mindez elég nagy leterheltséget jelent a kollégáknak, de természetesen mindent elkövetnek, hogy ki tudják szolgálni az ügyfeleket.

műszaki átvizsgálást végző ellenőr

A kötelező műszaki vizsga autónként nagyjából 40 percig tart, ami az ügyintézés miatt akár 1-1,5 órát is igénybe vehet. A villanyautók esetében ennél is hosszabb idővel érdemes kalkulálni, ugyanis ezekhez a járművekhez érintésvédelmi szakembert is kell hívni. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy a járvány alatt sok tulajdonos elhanyagolta az autóját.

A főtitkárhelyettes kifejtette, két éve közlekednek az ország útjain olyan gépjárművek, amelyek nem csak a műszaki vizsgáztatást, de adott esetben a vizsgára való felkészítést is elkerülték. Ez pedig veszélyes. Sipka Gábor kiemelte, egy felelősségteljes tulajdonos nem azért viszi szervizbe vagy műszaki vizsgára a kocsiját, mert az kötelező.

A szakember hozzátette, szinte lehetetlen feladatnak tűnik, hogy az országban működő 1400 vizsgaállomáson közel egymillió autót kevesebb mint egy hónap alatt levizsgáztassanak. Meglátása szerint nem kizárt, hogy júliusban sokan nem ülhetnek majd autóba, mivel nincs érvényes műszakijuk. Ellenkező esetben bírság lehetőségével kellene szembenézniük.

 

Forrás:

Infostart

Oszd meg ezt a cikket!