Mától újabb elektromos járművek kaphatnak zöld rendszámot

Hazánkban jelen pillanatban mintegy 3-400 járművet érint a változás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a mai napon lép hatályba az a jogszabály, melynek értelmében az elektromos meghajtású motorkerékpárok világoszöld alapszínű rendszámot kaphatnak, így a környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek – derül ki az MTI közleményéből.

A minisztérium kihangsúlyozta, Magyarországon az üvegházhatású gázok kibocsátásának ötödéért a közlekedési szektor, ennek 98 százalékáért pedig a közúti közlekedésben résztvevő járművek felelősek. Ennek a környezeti terhelésnek a csökkentése leginkább a hazánk útjain futó járműállomány korszerűsítésével és fiatalításával lenne elérhető. Annak érdekében, hogy számottevően csökkenteni lehessen a közúti kibocsátás mértékét, a minisztérium a különféle, környezetkímélő járművek vásárlását ösztönző támogatások mellett komoly hangsúlyt fektet a szabályozások átalakítására és az autósok szemléletének formálására is.

Idén tavasszal született meg a döntés azzal kapcsolatban, hogy a tisztán elektromos hajtással rendelkező motorkerékpárok, quadok és mopedautók is megkaphatják a zöld rendszámot. Az üzembentartók a műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik a járművek környezetkímélővé minősítését, míg az újonnan vásárolt járművek esetében már az első forgalomba helyezésük során automatikusan megkapják a világoszöld hatósági jelzést.

tisztán elektromos Regent No.1 hátulról

Az ITM adatai szerint hazánkban jelen pillanatban három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik, ezen belül a hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású van forgalomban Magyarországon.

Személyautók esetében a zöld rendszám legnagyobb előnyét az ingyenes parkolás jelenti, ami a kétkerekűek esetében fölöslegesnek tűnhet, lévén eddigi is ingyen parkolhattak, függetlenül attól, hogy elektromos vagy belső égésű motor hajtja őket. A zöld rendszámos motorkerékpároknak azonban van egy igen fontos, ám egyelőre szerencsére ritkán megmutatkozó előnye is: egy esetleges szmogriadó esetén ugyanis eddig egyetlen motor sem közlekedhetett. A zöld rendszámmal rendelkező motorkerékpárokra azonban ez a korlátozás nem érvényes

A zöld rendszámos kétkerekűk továbbá mentesülnek a regisztrációs adó, a visszterhes vagyonátruházási illeték alól is, valamint a jövő év elejétől kezdődően a gépjárműadó megfizetése alól is. Ezeknek köszönhetően a tulajdonosok akár több tízezer forintot takaríthatnak meg évente.

Oszd meg ezt a cikket!