Minden huszadik új autó zöld rendszámos Magyarországon

A tisztán elektromos és hibridautók száma már meghaladja a 39 ezret hazánkban.

Európa-szerte egyre gyorsabb ütemben növekszik az elektromos autók értékesítése. Az adatokból kiderül, hogy a 2021 szeptemberében az öreg kontinensen eladott új autók esetében már 23 százalék volt a tisztán elektromos, illetve plug-in hibridek aránya. Ez több mint a duplája, mint egy évvel korábban. Ami Magyarországot illeti, a hálózatról tölthető autók 5 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, ami magasabb, mint a környező közép-kelet-európai országokban – olvasható az E.ON Hungária beszámolójában.

A zöld rendszámos autók száma hazánkban már meghaladja a 39 ezret. Jelenleg 19 ezer tisztán elektromos, valamint 20 ezer tölthető és hatótávnövelt hibrid járművet tartanak nyilván Magyarországon, a szakértők szerint a zöld rendszámos autók száma akár a tízszeresére emelkedhet az előttünk álló évtizedben. Csak október során mintegy 6 százalékkal emelkedett a tisztán elektromos autók száma.

Az E.ON adataiból az is kiderül, hogy a hazai töltőhálózat nyilvános töltőiből vételezett árammennyiséggel mintegy 42 millió kilométert tettek meg a villanyautósok 2020-ban. Vagyis 5100 tonna széndioxid-kibocsátástól kímélték meg a környezetet.

A világpiacon mindeközben fordult az eddig megszokott trend, ugyanis 2020 volt az első olyan év, amikor a forgalomba helyezett új elektromos és hibrid autók számát tekintve Európa (1,4 millió) megelőzte Kínát (1,2 millió).

zöld rendszámos Honda e szemből

Európában jelenleg 250 ezer hagyományos, és 38 ezer gyorstöltő áll az e-autósok rendelkezésére. Ugyanakkor az elektromos autók minél szélesebb körben történő elterjedése szempontjából kulcsfontosságú az otthoni és munkahelyi töltőpontok kiépítése.

A statisztikákból továbbá azt is megtudhatjuk, hogy a benzinüzemű autók esetében egy megtett kilométer teljes költsége 35 forintra jön ki, míg az elektromos autók esetében ez csupán 9 forint. Ez pedig már olyan különbséget jelent hosszú távon, amiért érdemes villanyautóra váltani.

 

Forrás:

Eon.hu

Oszd meg ezt a cikket!