A reális mennyiség fele kel el személyautóból 

Forrás: vg.hu 

A tavaly novemberinél 63 százalékkal kevesebb, mindössze 3689 új személyautó kapott rendszámot Magyarországon a múlt hónapban, az első 11 havi 56 397-es szám pedig 61 százalékos csökkenést jelent – tette közzé tegnap a JATO Dynamics elemzőcég. A piacon ugyanakkor ezzel együtt is némi élénkülés tapasztalható, hiszen az októberi 3590 darabos forgalomba helyezés még 72 százalékos visszaesést jelentett.

Horváth Györgyi, a JATO magyarországi kereskedelmi vezetője azt reméli, hogy decemberben akár négyezerre is emelkedhet az utakra kerülő kocsik száma, és így a forgalomba helyezések száma az idén elérheti a 60 ezret. Csupán emlékeztetőül: 2007-ben még 158 628, tavaly pedig 176 978 személykocsi kelt el Magyarországon.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ugyanakkor régóta hangoztatja, hogy irreális volt a korábbi, 200 ezer körüli éves értékesítési szint, amelyet csak különleges hitelkonstrukciókkal lehetett elérni. Az MGE elnöke, Erdélyi Péter szerint a magyar piac reális felvevőképessége 110–120 ezer darab lenne, ha nem lenne válság.
A márkák versenyében figyelemre méltó, hogy novemberben a SUZUKI ismét átvette a vezető szerepet a Fordtól.
Ami a haszonjárműveket illeti, a 3,5 tonna alatti kategóriában forgalomba helyezett 842 gépkocsi éppen fele az egy évvel korábbinak, és ugyanilyen arányú piacszűkülést mutat a 11 havi összevetés is. A múlt hónap végéig 9615 kishaszonjármű került forgalomba. Csupán 36 százalékkal marad el a bázistól az a 105 nagyhaszonjármű, amely rendszámot kapott, de a november végéig forgalomba helyezett 855 darab még a felét sem éri el a múlt év azonos időszakában átadott mennyiségnek. DK

Oszd meg ezt a cikket!