A regisztrációs adó miatt perlik az államot

Forrás: origo.hu 

Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn reggel beadta keresetét a magyar állam ellen, mert az egyesület szerint a regisztrációs adó befolyásolja az új és a használtautó kereskedők közötti versenyt, az utóbbiakat hátrányos helyzetbe hozva - mondta Bakó Zoltán, az egyesület titkára.

Bakó elmondása szerint a beadványuk arra alapul, hogy a magyar regisztrációs adó törvény megalkotásakor nem vették figyelembe az unió precedens értékű ítéletét, miszerint az adó mértékének tükröznie kell az autó értékcsökkenését is. Emlékeztetett arra, hogy a magyar adó mértéke nem tesz különbséget az új és a használt autók között. 

Az egyesület titkára utalt arra, hogy a készülő egységes uniós regisztrációs adó törvény három alappilléren nyugszik. Az egyik, hogy ha egy autó után egy országban már megfizették az adót, akkor azt még egyszer egy másik államban nem kell. A másik szempont, hogy az uniós regisztrációs adó környezetvédelmi alapon fog működni, és figyelembe veszi az autó motorjának szennyező anyag kibocsátását. Ez a szempont Magyarországon is él. 

A formálódó EU-s regisztrációs adó direktíva harmadik eleme pedig éppen az MGOE által a magyar törvényből hiányolt autó értékcsökkenést veszi majd figyelembe. Az MGOE titkára közölte: a per célja az is, hogy megmutassák, mekkora többletadót fizetnek a használtautó-vásárlók Magyarországon. A kezdeményezést támogatja a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is, mivel a Németországból Magyarországra irányuló használtautó export tavaly a 2003-as szint negyedére esett vissza, és egyértelműen megállapították, hogy ennek oka a regisztrációs adó múlt év eleji bevezetése volt. "Ha a bíróság nekünk ad igazat, akkor vissza lehet perelni az államtól a korábban indokolatlanul beszedett regisztrációs adókat" - hangsúlyozta Bakó Zoltán.

Oszd meg ezt a cikket!