Sikeres félévet zártak a zöld rendszámos autók Magyarországon

Idén eddig 6558 jármű kapott zöld rendszámot.

Májushoz képest jelentős mértékben visszaesett a Magyarországon forgalomba helyezett tisztán elektromos személyautók regisztrációja. A Belügyminisztérium adatai alapján júniusban összesen 1034 darab zéró emissziós autó kapott zöld rendszámot. Így a június bizonyult az 2022-es év harmadik leggyengébb hónapjának januárt és februárt követően. Ez az eredmény a tavalyi év júniusához mérten 54,2 százalékos növekedést jelent.

2019 óta a második legnépszerűbbnek az 5N, vagyis azon hatótávnövelt elektromos autók kategóriája számít, ezek a modellek elektromos hajtás segítségével legalább 50 kilométer képesek megtenni. Ebben a csoportban júniusban 357 darab autót helyeztek forgalomba, míg az 5P kategóriába tartozó, a tisztán elektromos hajtással minimum 25 kilométer megtételére alkalmas tölthető hibridekből az elmúlt hónapban összesen 151 darabbal talált gazdára.

Az 5Z, vagyis az egyéb, nulla helyi emissziós autóknak fenntartott kategória júniusban nem bővült, itt továbbra is 4 járművet tartanak nyilván. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a májusi egy különleges hónap volt. Ekkor lépte át ugyanis a zöld rendszámos járművek száma hazánkban az 50 ezret. Ez a szám júniusban 1542 darabbal bővült, így jelenleg már 53 033 darab zöld rendszámos autó és motor közlekedik Magyarországon.

zöld rendszámos autók növekedése Magyarországon – táblázat

Ami 2022 első félévét illeti, az 5E kategória 6558 taggal bővült, szemben a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 2874 darab tisztán elektromos autóval. Az 5N kategóriában 2694 autót helyeztek forgalomba, míg az 5P kategória 1016 járművel gyarapodott.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) legfrissebb adatai alapján az idei év első félévében 57 411 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon. Ebből az újonnan forgalom helyezett villanyautók 2265 darabot tettek ki. A fennmaradó 4293 autót a használt import adta.

 

Forrás:

Villanyautósok

Oszd meg ezt a cikket!