Videón is rögzítik jövőre a vizsgát

Forrás: nepszava.hu 

Kellően elő nem készítettnek tartják a gépjárműszervizek a kormánynak azt a szándékát, hogy 2010. január 1-jétől összevonják az autók környezetvédelmi és műszaki vizsgáit. Ugyanakkor senki sem tagadja, hogy az új rendelkezés jelentős egyszerűsítést jelent az autósok számára, hiszen a zöldkártya megszerzéséhez kapcsolódó vizsgálatot gyakrabban kell elvégeztetni, mint a műszakit. Emellett – a tervek szerint – az új, összevont vizsgálat olcsóbb is lesz, mint a mostaniak együttvéve. Aki továbbra is ragaszkodik a jelenlegi gyakorlathoz, az a jövőben is részt vehet a különálló környezetvédelmi vizsgálaton.

Az 1992-ben bevezetett kötelező környezetvédelmi vizsgálat célja az volt, hogy a környezetüket különösen szennyező járműveket kiszűrjék a forgalomból. Szerencsére azóta a hazai járműpark jóval tisztább üzemű autókra cserélődött ki, így a sűrű ellenőrzésre már nincs szükség a közlekedési főhatóság véleménye szerint. A jövő évtől úgy változik a szabály, hogy akinek most évente kell környezetvédelmi felülvizsgálatra vinni az autóját, annak csak a forgalmi engedély érvényességének lejáratáig, azaz egységesen két- évente kell a „zöldvizsgálatot” is elvégeztetnie.

Jelenleg teljes a káosz az autók környezetvédelmi megfelelőségét igazoló úgynevezett zöldkártya jövőbeni megszűnése körül – nyilatkozta lapunknak egy szakszerviz vezetője. Ma még azt sem tudják – fogalmazott a szakember –, hogy miként ellenőrzik majd a gépkocsivezetőket a rendőrök. A mostani igazoló lap ugyanis megszűnik, s helyette csak egy adatlapot és az eddig is alkalmazott rendszámmatricát kapják meg a kocsitulajdonosok. Annyit azonban sejteni lehet, hogy szigorodik a vizsgálatok dokumentációja, januártól több fotón, illetve videofelvételen kell rögzíteni az ellenőrzés menetét. A szakember megerősítette: jövőre választaniuk kell azoknak a szerelő­műhelyeknek, amelyek eddig csak zöldkártya kiadására szakosodtak. Vagy beépítik a műhelybe a lengéscsillapító és fékvizsgáló padokat és a hozzájuk kapcsolódó számítógépes rendszereket vagy fel kell hagyniuk a tevékenységükkel. A műszaki vizsgáztatás és a kipufogógázok bevizsgálása ugyanis a jövő évtől egyazon zárt technológiás eljárás része lesz.

A szervizvezető szerint 2010-ben azok a járműtulajdonosok járnak rosszul, akiknek jövőre előbb jár le a zöldkártyájuk, mint a forgalmi engedélyük. A környezetvédelmi felülvizsgálatot ugyanis a kártya lejártakor el kell végeztetniük, s ezért fizetniük kell. Később, a forgalmi engedély megújításakor pedig a „zöldvizsgálat” már része lesz a járművizsgáztatásnak, így a kuncsaft még egyszer fizet majd ugyanazért.

Egy másik szakember viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem baj, ha lejár majd valakinek a zöldkártyája, azt nem kell megújítani, egészen a műszaki vizsgáig nem büntetnek emiatt.

Tóth István, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese kifejtette: azzal elviekben egyetért az autóklub vezetősége, hogy a kormányzat csökkentse az autósok adminisztratív terheit és egyszerűsítse az ügyintézést. Azt viszont sérelmezi, hogy az új „zöld­kártyarendelet” megalkotásába az autóklub képviselőit nem vonta be a kormány. Így a szakmának napokkal a rendelet megszületése előtt sincs pontos képe arról, hogy mit is tartalmaznak majd az új előírások.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke úgy véli: a kormányzatnak inkább a mostaninál is szigorúbbá és gyakoribbá kellene tennie az autók károsanyag-kibocsátásának a vizsgálatát. Miután most is szép számmal akad olyan jármű, amely már a szerviz elhagyásakor sem teljesíti az előírt emissziós mutatókat. Ez utóbbi állítással egyetértett az általunk megkérdezett szervizvezető is. Mint elmondta: több vizsgaállomáson nem veszik komolyan az ellenőrzéseket vagy egyenesen különböző trükkökkel kijátsszák a vizsgáztatási „rendszert”.

Tapasztalatok szerint eddig minimum 20-25 ezer forintba került a két engedély megújítása, az összevont vizsgáért azonban 17 ezer forintnál aligha kell majd többet fizetni. A vizsgáztató szervizekre viszont legalább 10 millió forintot költeni kell. Ezért a szakemberek szerint számos vállalkozó lesz, akinek ez meghaladja majd a teherbíró képességét, így kénytelen lesz bezárni.

Kovács Ferenc, az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy még egy törvényt és négy rendeletet kell idén kihirdetni ahhoz, hogy január 1-jén az egyablakos rendszer működőképes legyen

Oszd meg ezt a cikket!